Kundtjänst

Ring oss

Mån-fre 08-18. Lör-sön stängt
033-10 85 00

Maila oss

fraga.ktj@halens.se

Vår kundservice är öppen alla helgfria vardagar 8 – 18 (Lör-sön stängt). Vi hjälper dig gärna att ta emot dina beställningar samt med frågor rörande ditt köp, leverans, fakturor, returer, reklamationer med mera. Konto- och fakturafrågor besvaras vardagar mellan 8-17.

Gå till vår kundtjänstsida
Skötselguide

Skötsel-guide

Välkommen till vår skötsel-guide. Här ger vi dig råd om hur du sköter dina plagg på bästa sätt. Vi rekommenderar dig att alltid följa tvättanvisningarna på plagget. Tvättrådet är framtaget för att plagget ska hålla färg och form så länge som möjligt.

Denim
Denim har fått sitt speciella utseende genom en speciell infärgningsmetod. Därför kan det finnas små färgpigment kvar på ytan som kan orsaka torrfällning. Den speciella infärgningsmetoden gör också att det kan bildas tvättveck och ränder efter tvätt. Tvätta därför jeans ut och in för att bibehålla färgen och ta ut dem från tvättmaskinen så snabbt som möjligt.
Dunjackor och duntäcken
Dunprodukter bör alltid torkas i torktumlare med tennisbollar för att få en jämn fördelning av dunet. Det är även viktigt att torka tillräckligt länge så att dunet blir helt torrt.
Lin
Lin är ett naturmaterial som ofta drar ihop sig i efter tvätt. Plaggets ursprungliga storlek får du tillbaka genom att stryka det på hög värme med ånga. Plagget bör även strykas för att återfå lystern.
Siden
Siden är känsligt och bör behandlas försiktigt. Använd fintvättmedel när du tvättar siden och sträck inte plagget i vått tillstånd.
Skinn och mocka
Skinn- och mockaplagg bör lämnas in för rengöring hos en läderspecialist.
Stickade plagg
Grovstickade plagg ska torkas plant/liggande för att behålla sin ursprungliga form, plaggen är då märkta med symbolen för plantorkning.
Ull
Ofta räcker det med att vädra ullplagg. Använd fintvättmedel när du tvättar. Tvätta för hand eller i ullprogram eller handtvättsprogram i tvättmaskin. Stryk efter tvätt för att återfå den naturliga lystern.
Viskos
Viskos kan lätt dra ihop sig i efter tvätt. Plaggets ursprungliga form får du lätt tillbaka genom att stryka det med ånga. Tänk på att inte dra i plagget när det är vått eftersom viskos är extra känsligt i vått tillstånd.

 

Här hittar du förklaringar till tvättetiketternas olika symboler samt lite goda råd om tvätt i allmänhet och hur du kan tvätta mer miljömedvetet.

 

Tvätta inte i onödan
Tvätta inte i onödan. Många av oss tvättar kläder allt för ofta. De flesta kläderna nöts inte ut av användning utan snarare av all tvättning. För mycket tvättning är negativt både för ekonomin och miljön. Många gånger räcker det med att vädra och borsta kläderna. Använd fläckborttagningsmedel om du fått en fläck istället för att tvätta hela plagget. Självklart behöver plagg som sitter närmast kroppen tvättas ofta. Lukta på plagget och känn vad som är behövligt.
Sortera plaggen efter färg och gradantal.
Stäng kardborrband och blixtlås före tvätt.
Tvätta omtåliga plagg, t ex spets och nylonstrumpor i tvättpåse.
Tvätta i lägre temperatur
För hårt smutsade kläder, underkläder, lakan och liknande rekommenderar vi att tvätta i högst tillåtna temperatur. Men om plagget endast är lätt smutsat rekommenderar vi att tvätta i låg temperatur för att skona både plagget och miljön. Våra plagg är märkta med högsta tillåtna temperatur.
Använd energiprogrammet på tvättmaskinen.
Använd ett miljömärkt tvättmedel
Överdosera inte tvättmedlet
Att överdosera tvättmedlet ger inte bättre resultat, tvärtom kan överskottet stanna kvar i kläderna och orsaka hudproblem.
Låt dina kläder självtorka
Torktumling och torkskåp förbrukar mycket energi.

 

Översikt av tvättsymboler

SYMBOL FÖRKLARING
model Tvättsymbol:
Den här symbolen betyder att plagget kan tvättas i ett normalt tvättprogram. Siffran i baljan betyder i vilken maxtemperatur plagget kan tvättas. Plagget kan tvättas i denna temperatur eller lägre.
model Tvättsymbol:
Strecket under baljan betyder att plagget ska tvättas i ett "fin/skon-tvättsprogram". Detta tvättprogram har en mildare bearbetning och centrifugering vilket skonar plagget. Siffran i blajan betyder i vilken maxtemperatur plagget ska tvättas. Plagget kan tvättas i denna temperatur eller lägre.
model Tvättsymbol:
Denna symbol betyder att plagget ska tvättas för hand eller i handtvättsprogrammet i tvättmaskinen.
model Tvättsymbol:
Denna symbol betyder att plagget inte ska tvättas.
model Blekningssymbol:
Denna symbol betyder att plagget inte ska blekas.
model Torksymbol:
Denna torksymbol betyder att plagget inte ska torktumlas.
model Torksymbol:
Denna torksymbol betyder att plagget kan torktumlas i valfri temperatur.
model Torksymbol:
Denna symbol betyder att produkten kan torktumlas i låg temperatur.
model Torksymbol:
Denna symbol betyder att produkten kan hängtorkas.
model Torksymbol:
Denna symbol betyder att produkten ska plantorkas.
model Stryksymbol:
Denna symbol betyder att produkten inte ska strykas.
model Stryksymbol:
Denna symbol betyder att produkten ska strykas med 1 prick på strykjärnet eller max 100 grader.
model Stryksymbol:
Denna symbol betyder att produkten ska strykas med 2 prickar med på strykjärnet eller max 150 grader.
model Stryksymbol:
Denna symbol betyder att produkten ska strykas med 3 prickar med på strykjärnet eller max 200 grader.
model Kemtvättsymbol:
Denna symbol betyder att produkten inte kan kemtvättas.
model Kemtvättsymbol:
Denna symbol betyder att produkten kan kemtvättas i vatten, s.k. wet clean.
model Kemtvättsymbol:
Denna symbol betyder att produkten kan kemtvättas i perkloretylen.