Kundtjänst

Ring oss

Mån-fre 08-18. Lör-sön stängt
033-10 85 00

Maila oss

fraga.ktj@halens.se

Vår kundservice är öppen alla helgfria vardagar 8 – 18 (Lör-sön stängt). Vi hjälper dig gärna att ta emot dina beställningar samt med frågor rörande ditt köp, leverans, fakturor, returer, reklamationer med mera. Konto- och fakturafrågor besvaras vardagar mellan 8-17.

Gå till vår kundtjänstsida
Materialguide

Material-guide

Välkommen till vår material-guide. Här går vi igenom vanligt förekommande material och deras egenskaper.

Akryl
Mjuk, krusig syntetfiber som ofta används i stickade tröjor.
Bomull
En stark fiber som känns naturlig och behaglig mot huden. Tack vare god absorptionsförmåga blir inte bomullen statisk.
Boucle
Tyg som är vävt eller stickat med ett öglegarn.
Chiffong
Ett tunt, transparent och lätt material.
Crépe
Ett tunt vävt material med en kräppad yta.
Denim
Ett kraftigt tyg vävd av bomull. Får sitt speciella utseende genom en speciell infärgningsmetod.
Elastan
Ett stretchfiber som används tillsammans med andra fibrer, exempelvis bomull och polyester, för att få ett töjbart och stretchigt material.
Flanell
En vävd bomullskvalité där man ruggat upp fibrerna på ytan för att få en mjuk,luddig yta.
Fleece
Tillverkas av polyestertrikå, där polyetern oftast är återvunnen. Båda sidorna på trikån ruggas upp och man får en tjock värmeisolerande kvalitet.
Jersey
Slätstickad trikå.
Georgette
En tunn genomskinlig kvalitet av kräppat garn.
Lin
Lin är starkt och har en vacker struktur. Lin är mer smutsavvisande än bomull och behöver därför inte tvättas lika ofta. Lin upplevs ofta svalt och skönt mot huden.
Lurex
Metalltråd som blandas med andra material för att ge en dekorativ effekt.
Lyocell
Tillverkas precis som viskos av cellulosa från gran men i en mer miljövänlig process där lösningsmedlet återanvänds. Tål tvätt bra och krymper mindre än viskos. Inte känslig i vått tillstånd.
Manchester
Har en randig struktur och används oftast till byxor.
Mesh
En trikåkvalitet med nätstruktur. Används ofta i sportplagg.
Mikrokvalitet/mikrofibrer
Väldigt tunna fibrer av syntetmaterial.
Mikrofleece
Tillverkas på samma sätt som vanlig fleece men av mikrofibrer (ytterst tunna fibrer). Det ger ett tunnare material som ändå värmeisolerar lika bra.
Modal
Framställs på liknande sätt som viskos. Modal är mjuk och behaglig och håller formen bättre efter tvätt än viskos.
Mohair
En ullfiber som kommer från angorageten och har långa, krusiga fibrer.
Polyamid/Nylon
En syntetfibrer som tillverkas helt på kemisk väg med hjälp av olja. Torkar snabbt, krymper inte och är starkt. Polyamid används bland annat i badkläder och ytterplagg tack vare sin snabbtorkande förmåga och härdighet mot klor.
Polyester
En syntetfibrer som tillverkas helt på kemisk väg med hjälp av olja. Polyester torkar snabbt, krymper inte och är starkt. Polyester används ofta i sportplagg tack vare sin goda förmåga att transportera bort fukt. En nackdel är att polyester kan bli statiskt framförallt på vintern när luften är torr.
Rami
En stjälkfiber som liknar lin, men är något grövre. Rami blandas ofta med bomull.
Satin
En vävd kvalitet där den speciella vävteknik skapar en glansigt tyg med fint fall. Satin kan vävas av båda bomull, polyester, silke och andra material.
Silke
Kommer från silkesmaksens larv när den spinner en kokong runt sig själv. Silke bryts ner relativt lätt av solljus och påverkas av deodoranter. Ett tyg av silke kallas siden.
Trikå
Ett stickat material med väldigt små maskor. Olika bindningar, garner och material ger olika egenskaper och kvalitéer. Gemensamt för all trikå är att det är töjbart, följsamt och mjukt.
Ull
En krusig fiber som har god värmeisolerande förmåga. Den kan absorbera mycket fukt utan att kännas blöt. Till textil används ull från flera djur, men oftast kommer ullen från får/lamm. Lammull är finare och mjukare än vanlig fårull. Ull bör alltid tvättas varsamt, gärna i ullprogram. Ull är naturligt smutsavvisande och behöver inte tvättas lika ofta som exempelvis bomull.
WCT
Benämning för trikå med glansig rätsida och ruggad avigsida. Används ofta till sportplagg.
Velour
Tillverkas genom att skära av öglorna på en frotté. Ytan blir mjuk och får fin lyster. Vävd velour används ofta till handdukar och trikåvelour används ofta till barnplagg och mysplagg. Bör torktumlas för att återfå samma känsla och mjukhet efter tvätt.
Viskos
Tillverkas av cellulosa från gran eller andra träd. Viskos är mjukt, följsamt och har ett fint fall. Den är känslig när den är våt och därför är det viktigt att inte sträcka i viskosplagg när de är våta.